Evcil Hayvan Sahipleri, Temizlik İşlerinizi Kolaylaştıracak Tüyolar Burada!
Pandemi ile evlerimizde geçirdiğimiz vakitler oldukça arttı. Bu vakitlerimizde bizlere eşlik eden sadık dostlarımız, en büyük eğlence ve deşarj kaynaklarımız oldu. Onlarla uyuyor, onlarla oyunlar oynuyoruz. Peki bu sırada hem evcil hayvanımız hem de kendi sağlığımız için evimizin temizliğinde ne kadar dikkat ediyoruz? Evcil hayvan olan evde temizlik için önerileri nelerdir?
Gelin birlikte neler yapabiliriz, bakalım. Evcil dostlarımızın kişisel eşyalarının temizliği öncelikli konumuz tabi ama bunların haricinde evimizin genel temizliğini de göz ardı etmemeliyiz. Evimizde hijyen olmayan şartlar evcil hayvanımızın sağlığını da olumsuz etkileyecektir. Genel kanı evde beslenen bir hayvan olduğunda temizliğin çok zor olduğu ve ne yapılırsa yapılsın tamamen temizlenemeyeceği yönündedir. Bu algıyı yıkmak, yanılgıları ortadan kaldırmak ve evcil hayvan besleyip evimizi temiz tutmak için uygulayabileceğimiz yöntemleri birlikte inceleyelim.
Evcil Hayvanımızın Kişisel Bakımı
Başta belirttiğimiz gibi evcil hayvanımızın kişisel bakımı ve eşyalarının bakımı oldukça önemlidir. Onun kişisel bakımı için yaptığımız her şey ev temizliğimizde de mutlaka bizlere yardımcı olacaktır. Evcil hayvan sahiplerinin en çok şikayet ettiği konu dostumuzun tüyleridir. Sizlere güzel bir haberimiz var. Tüy dökülmelerini azaltmak, dökülen tüyleri kontrol altına almak mümkün. Öncelikle evcil hayvanınızın normalin dışında bir tüy dökme problemi olup olmadığı konusunda veterinerinizden destek almanızı öneririz. Genel tüy dökmelerinde ise evcil hayvanımızı günlük olarak fırçalamak bu sorunumuzu büyük ölçüde azaltacaktır. Tüyleri tarakta toplayıp hem dostunuzu rahatlatır hem de etrafa saçılmasını önleyebilirsiniz. Tarama seanslarının patili dostumuzun da hoşuna gideceğine eminiz. Köpeği olan hayvan sahipleri için özel şampuanlar kullanarak köpeğinizi yıkamak da etkili bir yöntem olacaktır. Şampuan seçiminde veteriner hekiminizden destek alabilirsiniz.
Evcil Hayvanımızın Tuvalet Temizliği
Bir diğer önemli konu da evcil hayvanlarımızın tuvalet alışkanlıklarıdır. Evcil hayvanımızıntürüne göre değişiklik gösterebilen bu sorun için de çözüm basit. Köpek sahipleri için rutin şekilde yapılan dışarı gezintileri, evde yaşanacak kazalara büyük ölçüde engel olacaktır. Böylece evde istenmeyen manzaralardan kaçınabilirsiniz.
Kedi sahibi hayvan severler, bu konuda daha şanslı diyebiliriz. Kediler doğaları gereği kumlarına hızla adapte olup tuvalet alışkanlığı kazanmaktadırlar. Tabi, kedi sahipleri için kedi kumunun etrafa dağılması bazen zorlayıcı olabilir. Bunun için kumun daima temiz tutulması, minik kedimizin rahatça ihtiyacını giderebileceği ölçüde kum konulması dikkat edilmesi gereken noktalardır. Kullanacağımız kedi kumunun türü ve özelliklerini detaylı incelemeli, bizler ve kedimiz için en uygun tercihi yapmalıyız. Kedimizin boyutuna uygun, üzeri kapalı tuvalet kabı tercih etmemiz de yararlı olacaktır. Ayrıca kedi tuvaletlerinin önü için tasarlanan özel ve uygun fiyatlı paspaslarla kedi kumlarının dağılması engellenecektir.
Eğer bir kuşumuz varsa onun için özenle seçtiğimiz kafesinde her yere tuvaletini yapmamasını sağlayabiliriz. Bunun için bir tünek alanı oluşturmak onlar için oldukça önemli, böylece tuvalet eğitimini rahatlıkla edineceklerdir.
Evcil hayvanımız için alacağımız ürünlerde materyal seçimimiz de önemli olacaktır. Evcil hayvanımızın tuvaletinin, mama kabının, bulunduğu kafesin veya akvaryumun materyal seçimi de işimizi kolaylaştıracak etkenlerdendir. Eğer hamster besleyen bir hayvan severseniz size önerimiz hamsterınızın bulunduğu kabın tabanının plastik olmasıdır. Böylece temizlik sırasında size kolaylık sağlayacaktır. Evcil hayvanımızın rahatı için tabi bu plastik üzerine talaş ve yumuşak malzemeler koymalıyız. Bu tavsiye aynı şekilde kedi, tavşan, kuş gibi diğer evcil hayvanlarımızda da uygulanabilir.
Evinizi Mutlaka Havalandırın!
Kapalı alanların havalandırılması özellikle pandemi döneminde oldukça önem kazandı. Evcil hayvan beslenen evlerde de havalandırma aşaması atlanmaması gereken noktalardan biridir. Özellikle dostumuzun vakit geçirdiği alanları ve bulunduğu odayı havalandırmak evimizi kötü kokulardan arındıracaktır. Bu nedenle belirli aralıklarla, sizin gözetiminizde, sadık dostlarımızı tehlikeye atmayacak şekilde evimizi havalandırıp temiz havayla doldurmalıyız.
Temizliği Başlı Başına Bir Olay: Akvaryumlar
Akvaryum sahibi balık severler için akvaryum temizliği apayrı incelenmesi gereken bir konudur. Akvaryumlar, genellikle göz önünde konumlandırıldıklarından daha da dikkat çekicidirler. Akvaryum temizleme için özel pek çok malzeme bulunmaktadır, bunları bütçe ve akvaryumumuzun boyutuna göre tercih edebiliriz. Bu ürünlerin yanı sıra akvaryum temizliğinde belli bir düzen ve programa uygun temizlik rutini oluşturmak en sağlıklısı olacaktır. Günlük, haftalık ve aylık rutinlerimizi oluşturarak gözümüzde büyüttüğümüz akvaryum temizleme adımlarını hafifleştirebiliriz.
Temizlik Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Alacağımız bu minik önlemlerle tüy ve dağınıklığı büyük ölçüde azalttıktan sonra evimiz için rutin temizlik işlemlerini kolaylıkla yapabiliriz. Bu işlemler sırasında yoğun kimyasallar ve aşırı kokulu ürünleri kullanmamanızı öneririz. Dostlarımız için oldukça rahatsız edici olabilir ve alerjik durumlar ortaya çıkabilir. Hatta mümkünse doğal temizleyiciler kullanmak hem bizim hem de evcil hayvanımızın sağlığı için daha yararlı olabilir.
Bu yazımızda evde evcil hayvanı olanlar için temizlik önerilerine yer verdik. Evcil hayvan bakımında daha fazla tüyo için @saziyezumrut hesabını takip edebilir, güncel blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.