Köpek ve Kedi Kimliği Nasıl Çıkartılır?
Evcil hayvan sahiplerinin bilmesi gerekenlerden biri, evcil hayvan kimliği konusudur. 2018 yılında çıkarılan kanun uyarınca kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi zorunlu tutulmuş ve hayvanların kayıt altına alınması sağlanmıştır. İçerisinde çip sistemi de olan bu yönetmeliğin, ilk önce 2022 yılına kadar tamamlanması kararlaştırılmış, ardından yoğunluk sebebiyle bu tarih 2023 sonuna kadar uzatılmıştır. Kedi ve köpek kimliği uygulaması ile evcil hayvanların sağlık takibi yapılabilir ve kaybolma gibi durumlarda gerekli önlemler alınabilir. Peki, köpek ve kedi kimliği nedir ve nasıl çıkartılır? İşte konu hakkında öne çıkan detaylar:
Evcil Hayvan Kimliği Nedir?
Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirmesi Kanunu uyarınca gerçekleştirilen evcil hayvan kimliği; kedi, köpek, gelinciklere kimlik ve çip zorunluluğu getirir. Buna göre her evcil hayvanın kimliği ve çipi olması gerekir. Kimlik içerisinde evcil hayvanın cinsi, yaşı, geçirdiği hastalıklar, sağlık durumu ve aşı takvimi gibi detaylar yer alır. Tüm bu bilgiler evcil hayvan kimliğini meydana getirir. Kimlik uygulaması ile bir arada sunulan mikroçipler ise kimlik bilgilerinin etkisiz kaldığı zamanlarda bilgi edinebilme adına yarar sağlar. Evcil hayvanların kaybolması gibi durumlarda yetkililere teslim edilen canlıların, çip üzerinden sahibine ulaşmak ve evcil hayvan hakkında bilgi edinmek mümkün olur. Çip uygulaması sayesinde evcil hayvanın aşı durumu ve gerekli sağlık kontrolleri gerçekleştirilebilir.
Kedi ve Köpek Kimliği Nasıl Çıkartılır?
Yaşam alanınızda bakımını üstlendiğiniz can dostlarınız için evcil hayvan kimlik kartı çıkartmanız için gerekli işlemler şunlardır:
- Yeni sahiplendiğiniz veya yeni doğum yapmış olan can dostlarınızı en geç 3 ay içinde Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesindeki il ve ilçe müdürlüklerine bildirmeniz gerekir.
- Evcil hayvanınızı veterinere götürerek ilk muayenesini yaptırmanızın ardından can dostunuzun kimlik belgesini çıkartmalısınız. Kimlik belgesi içerisinde evcil hayvanınızın aşıları ve tedavi durumu detaylı olarak belirtilir.
- Mikroçip takılması için kimlik belgesi ile birlikte Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın müdürlüklerine başvurmanız gerekir. Her evcil hayvana özel 15 haneli kod ile aktive edilen çiplerde, kedi ve köpeklere dair tüm bilgiler yer alır.
- Mikroçip erişim izni bulunan makamlar, ilgili canlının kimlik bilgilerine ulaşarak gerekli kontrolleri gerçekleştirebilir.
- Evcil hayvan sahibinin değiştiği durumlarda, bu durumun 15 günlük süre içerisinde ilgili makamlara bildirilmesi ve işlemlerin yenilenmesi gerekir.
- Kimliklerin kaybolması gibi durumlarda ise 2 ay içinde yine ilgili makamlara başvurularak bilgilendirme yapılması zorunludur.
Evcil Hayvan Kimlik Kartı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Evcil hayvan kimlik kartı, can dostlarınızın güvenliği adına önemli bir uygulamadır. İlgili uygulamaya dair merak edilen diğer detaylar ise şunlardır:
- Evcil hayvan satışı gerçekleştiren pet shop mağazalarının, hayvan kimliklerini 5 yıl boyunca saklamaları gerekir.
- Yurt dışından kedi veya köpek getirilmesi durumunda, ilgili ithalat belgeleri ve evcil hayvanın pasaport bilgilerinin bakanlığa bildirilmesi gerekir.
- Eğer sokaktan veya barınaktan bir evcil hayvan sahiplendiyseniz Sahipsiz Hayvan Edinme Formu doldurarak 2 ay içinde bu formla bakanlığa başvuru yapmanız gerekir.
- Kedi ve köpek kimliği çıkarılması sırasında ilgili makamlara herhangi bir ücret ödemesi yapılmaz. Bu esnada ödeme yapmanız gereken tek şey, evcil hayvanların aşılarıdır.
Kedi ve köpek kimlik kartı uygulaması hayvan hakları açısından son derece önemlidir. Uygulama ile birlikte bir hevesle sahiplenilen canlıların, tekrar sokağa bırakılmasının önlenmesi hedeflenir. Sokağa tekrar bırakılan evcil hayvanların sahiplerine çipler üzerinden ulaşılabilirken, canlıları yeniden almayan hayvan sahiplerine idari para cezası gibi yaptırımlar uygulanabilir. Evcil hayvanı tekrar sahiplenmek isteyen kişilerin ise yenileme işlemleri kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Siz de yeni sahiplendiğiniz veya yeni doğan evcil hayvanlarınız için vakit kaybetmeden kimlik ve çip uygulamasını başlatabilir, can dostlarınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz. Dilerseniz Zümrüt Şaziye’nin hayvan tasarımlı çanta, kupa ve tişört gibi ürünlerini inceleyerek sokaktaki patili dostlarımızın bakım ve tedavi masraflarına katkıda bulunabilirsiniz.
Etiketler: kedi, köpek, kimlik, kedi köpek kimliği nasıl çıkartılır, pet kimlik, pet pasaport
Mayıs 14, 2024
Listeye dön