Sokak Hayvanları ve Sorunları
Barınma: Sokak hayvanlarının en temel sorunlarının başında barınma ihtiyaçları var. Özellikle kış mevsiminin soğuk ve yağışlı dönemlerinde barınma ihtiyaçları daha önemli bir hale geliyor.
Beslenme: Sokakta yaşayan hayvanlar için beslenme, sadece açlık hissinin giderilmesi anlamına gelmez. Aynı zamanda soğuk hava şartlarında vücut ısılarının dengelenmesi için de önemli bir faktördür. Bu sebeple beslenme sorunları hayati bir önem taşımaktadır.
Kazalar: Özellikle trafik kazaları, sokak hayvanların maalesef sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biridir. Dahası bazı sürücüler, aracıyla çarptığı bir sokak hayvanını, orada yaralı bir şekilde bırakıp giderek ölümüne sebep olabilmektedir.
Yasalar: 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanların ve onların haklarının korunmasına ilişkin maddeleri sıralar. Bu maddelerin ihlal edilmesi durumunda çeşitli yaptırımlar uygulanır. Ancak günümüzde halen kanunların yetersizliği ve yaptırımların yeterince uygulanmaması en önemli tartışma konularımızdan biri olmayı sürdürmektedir.
Hal böyle olunca gerek dernekler gerek sivil toplum örgütleri gerekse bireysel olarak bizlere daha çok iş düşüyor. Peki, biz ne yapabiliriz?
Sokak Hayvanları İçin Neler Yapabiliriz?
- Sokak hayvanları için yapabileceğimiz en önemli şey, onlara zarar vermemek… Elbette hepimiz onlara bakmak ya da onları beslemek zorunda değiliz. Bu gibi davranışlar, gönüllülük esasıyla yapılır. Ancak hepimiz onların yaşam haklarına saygılı olmak zorundayız. Bilinçli bir şekilde bir canlıya zarar vermek insanlık dışı bir davranıştır.
- Bu ilk adımı geçtikten sonra, sıra bireysel olarak yapabileceklerimize geliyor. Elimizden geldiğince beslenmelerine yardımcı olabiliriz. İmkanlarımız doğrultusunda alabileceğimiz hazır mamaları çeşitli kapların içine koyarak, yağmur almayacak şekilde yol kenarlarına ya da duvar diplerine bırakabiliriz.
- Hazır mama almak yerine kendi yemeklerimizden arta kalanları bile onlarla paylaşmak, minik karınlarını doyurmaya yetecektir. Ancak yemek artıklarımızı sevimli dostlarımızla paylaşırken dikkat etmemiz gereken en önemli husus, içlerinde kürdan, peçete, şeker ya da kabuk gibi onlara zarar verecek maddelerin bulunmamasıdır.
- Barınmalarına destek olabilmek adına sokak hayvanları için yapılmış evlerden satın alabilir ya da imkanlarımız doğrultusunda kendimiz de yapabiliriz. Bunun yanı sıra evinizi bir hayvan dostumuzla paylaşmaya karar verdiyseniz pet shoplardan edinmek ya da özellikle cins ya da safkan türlere yönelmek yerine sokak hayvanlarına bir yuva vermeyi düşünebilirsiniz.
Satın almayıp sahiplenmek, hem sokakta yaşayan hayvan dostlarımızın sayısının azalmasına katkıda bulunur hem de hayvan ticaretinin önüne geçilmesine yardımcı olur.
- Sokakta hasta ya da yararlı bir hayvan ile karşılaşırsak onun tedavi edilmesini sağlayabilir ya da bulunduğumuz belediyeden ya da sokak hayvanları yardım hattından bu konuda destek isteyebiliriz. Sokak hayvanları yardım hattının 153 olduğunu hatırlatalım.
- Aracımızla bir sokak hayvanına çarparak istemeden de olsa zarar vermemiz durumunda, onu orada bırakmayıp hemen en yakın veterinere götürerek tedavi edilmesini sağlamak insanlık görevimizdir. Duruma maddi açıdan da bakarsak kaskonun tüm veteriner masraflarını ödediğini belirtelim.
Sokak hayvanlarının oldukça zor bir hayatları olduğu bir gerçek. Küçük adımlarla bu zorlukları en aza indirmek ise bizim elimizde.